Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Dret i bé comú

És imprescindible un veritable compromís polític en tots els àmbits

Montserrat García, referent d’accessibilitat de la junta directiva d’ECOM

Whatsapp
Montserrat García, referent d’accessibilitat de la junta directiva d’ECOM

Montserrat García, referent d’accessibilitat de la junta directiva d’ECOM

L’accessibilitat no és caritat, no és un favor que li fan a algú: és un dret humà reconegut per diferents lleis i normatives tant en l’àmbit català i estatal, com europeu i internacional. 

És també un bé comú perquè promou pobles i ciutats més humanes i justes, afavoreix la convivència i l’envelliment actiu, la mobilitat sostenible, l’autonomia i seguretat dels infants als carrers, visibilitza les cures... i és clau per garantir la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat, de totes les edats, a tots els àmbits de la vida: des de l’habitatge, al lloc de feina, l’escola, el transport públic, el comerç, la cultura... S’ha de treballar sense caure en estereotips ni prejudicis, i des de la perspectiva física, sensorial i cognitiva alhora: per exemple, en adaptar els passos de vianants cal comptar amb uns pendents i senyalització adequades, i alhora encaminaments i semàfors acústics. 

Així mateix, l’accessibilitat és una cadena d’elements interrelacionats que si no es pensen de manera integral i es mantenen adequadament, poden provocar que tot un espai o servei deixi de ser accessible i es generin discriminacions. Com a exemple, el cas dels serveis de RENFE a Reus per l’avaria de l’ascensor de l’estació.

Per avançar en accessibilitat cal passar dels grans plans a accions concretes de millora, amb calendari i recursos. I per a això cal un veritable compromís polític de totes les administracions i atendre de manera coherent la realitat de cada territori per erradicar les desigualtats existents, amb accions i inversions equitatives a tot Catalunya.

Temas

Comentarios

Lea También