Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Jordà ofereix nous ajuts als pagesos afectats pel foc

La consellera es reuneix amb els afectats i presideix l’acte de commemoració del centenari de la Cooperativa Agrícola de la Palma

ACN

Whatsapp
La consellera i la presidenta de la Diputació, a la Cooperativa de la Palma d’Ebre. FOTO: ACN

La consellera i la presidenta de la Diputació, a la Cooperativa de la Palma d’Ebre. FOTO: ACN

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va oferir ahir als agricultors afectats pel foc de Ribera d’Ebre nous ajuts per «retornar la capacitat productiva de manera immediata». 

Jordà va afirmar que han presentat aquest nou paquet d’ajuts, que tot i que encara no té xifra, hauria de permetre als afectats poder «aguantar» mentre, per exemple, els arbres no tornen a ser productius. Així, Agricultura confia en evitar, també, abandonament de terres. Els ajuts s’afegeixen al primer paquet de

mesures amb ajuts i crèdits, que en global sumava uns 11,5 MEUR, segons la consellera.
Tot i que no ha quantificat el nou paquet d’ajudes, Jordà va comprometre’s a fer-lo públic en un parell de setmanes. «Hem d’acabar d’ajustar-los, però hauríem de fer un salt més enllà dels números», va assegurar afirmant que l’important és el «retorn immediat per fer que la pagesia segueixi viva». De fet, Jordà va reconèixer que fins ara havien «patinat amb la immediatesa», és a dir, que no havien previst prou ajuts per l’actualitat i tots implicaven esperar uns anys. Les noves subvencions s’adreçaran als agricultors professionals i aquells que s’hi dediquin en segona activitat, així com als pagesos que es facin càrrec de les finques abandonades.

Jordà va presentar a finals d’agost un paquet de mesures que sumava una despesa d’11,5 milions d’euros. D’aquests, però, només la meitat -5,7 milions- corresponen a inversions directes de la Generalitat per a la regeneració forestal de la zona afectada -2,2 milions- així com actuacions de prevenció d’incendis forestals –els 3,5 restants-. A banda, també va habilitar una línia de crèdit de 5 milions d’euros per als afectats a través de l’Institut Català de Finances, assumint el cost dels 800.000 euros d’interessos. 

Per la seva banda, el representant de la plataforma de pagesos afectats pel foc de la Ribera d’Ebre, Enric Prunera, va valorar positivament els nous ajuts i la predisposició del Govern. «Estem condemnats a entendre’ns. Estem en un territori molt desemparats i sembla que la conselleria té ganes d’ajudar-nos», va expressar. Així, per ara, els afectats donen un «vot de confiança» al Departament i descarten convocar noves mobilitzacions i talls de carretera a la C-12. De fet, aquest octubre es constituirà una taula de treball tècnica amb tots els sectors afectats per tal de trobar les solucions «més òptimes per refer el territori i la capacitat productora», segons ha detallat Prunera.

La consellera va presidir l’acte de celebració del centenari de la Cooperativa de la Palma d’Ebre. Les autoritats van visitar les instal·lacions i van descobrir un plafó commemoratiu. La cooperativa, impulsada per 166 socis, dels quals vuit eren dones, es va fundar el 1919. Actualment, agrupa un centenar de socis productors i elabora unes 400 tones d’oli verge extra anualment. El molí disposa d’un sistema d’extracció contínua per centrifugació i dues línies amb capacitat de molturació d’uns 100.000 quilograms d’olives diàriament. L’oli es comercialitza amb la marca «Vall Major Arbequina» (DOP Siurana). 

Temas

Comentarios

Lea También