Ebre Tortosa

Identificaran el nínxol de Maria Griñó al cementiri de Tortosa

L’Ajuntament instal·larà en els propers dies una làpida en record a la mare del general Ramon Cabrera, afusellada com a represàlia el 1836

MARINA PALLÁS CATURLA

Whatsapp
Detall del nínxol on descansen les seues restes. FOTO: JOAN REVILLAS

Detall del nínxol on descansen les seues restes. FOTO: JOAN REVILLAS

Les restes de Maria Griñó (1782-1836), mare del general Ramon Cabrera, per fi descansaran degudament identificades al cementiri de Tortosa, després de 185 anys.

L’Ajuntament de Tortosa instal·larà en els propers dies una làpida on reposen les despulles, que romanien sense cap tipus d’inscripció en un nínxol del cementiri de la ciutat, després de passar per diverses inhumacions, com va revelar el Diari el passat mes de febrer. El destí de les restes de Griñó havia sigut una incògnita històrica, resolta gràcies a la investigació de l’arxiver municipal, Miquel Estrampes, i un investigador particular el 2020.

«Instal·larem una placa per recordar Maria Griñó i el que li va passar. Serà un petit homenatge per tal que la memòria continue», ha expressat l’alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé.

La tortosina Maria Griñó va ser afusellada durant la primera Guerra Carlista, com a represàlia contra les accions que havia comandat el seu fill, el general carlista Ramon Cabrera. La inscripció s’ha treballat amb descendents de Griñó del Vendrell. El 2019, l’Ajuntament de Tortosa ja va fer una primera acció per recordar la dissort de Maria Griñó, dedicant-li una de les figures que conformen el Passeig de les Cultures.

D’altra banda, l’Ajuntament de Tortosa també crearà durant els pròxims mesos un espai per al dol gestacional i perinatal al cementeri de Sant Llàtzer. Es tracta d’un espai per a que les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o poc després del naixement puguen disposar d’un lloc de recolliment i de record en un moment tan dur. El consistori ja ha començat la tramitació necessària per poder habilitar aquest espai, amb vista a poder-lo fer realitat durant l’any vinent.

Per Tots Sants, l’Ajuntament de Tortosa habilitarà un servei de bus gratuït per accedir al cementiri. Estarà disponible la tarda del dia 31, entre les 14.15 i les 18 hores, i el dia 1 des de les 8.10 fins les 18 hores.

Temas

Comentarios

Lea También