Ebre Delta de l’Ebre

Les salines, incomunicades perquè el temporal ha inundat el Trabucador

Alerten que l’hivern pot ser molt complicat a la zona, on no s’ha pogut executar el projecte d’aportació de sorres als punts més fràgils, encara en procés de tramitació

M. MILLAN

Whatsapp
Estat actual de la barra del Trabucador, al  delta de l’Ebre.  FOTO: INFOSA

Estat actual de la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre. FOTO: INFOSA

El temporal d’aquests dies ha tornat a inundar la barra del Trabucador i ha deixat novament incomunicades les salines de la Trinitat, a la punta de la Banya. L’empresa que les gestiona, Infosa, alerta que és un avís del que pot ser un hivern molt complicat el delta de l’Ebre i en especial en aquesta zona, de màxima fragilitat després dels estralls que hi van causar els temporals Glòria i Filomena.

El gerent de l’empresa salinera, Joan Sucarrats, ha tornat a reclamar les actuacions urgents que estan sobre la taula mentre els governs català i espanyol estan encallats en les autoritzacions per executar-les. «L’únic fet és que aquí ningú està fent res», ha lamentat. El temporal va començar dimarts, i dimecres el mar va inundar la barra del Trabucador i va crear petits galatxos que impedeixen passar amb vehicles terrestres. En els propers dies es podrà determinar si hi ha hagut trencament o ha estat només una inundació.

Els treballadors de salines hi van accedir ahir en barca, mentre continua aturada l’entrada i sortida dels camions que transporten la sal.

Sucarrats alerta que és «la crònica d’una mort anunciada», tot i les denúncies constants de la situació «d’extrema emergència» que pateix el Delta per la regressió. «És trist que les administracions no se n’adonin o no se’n vulguin adonar», ha criticat. Sucarrats reclama l’actuació puntual d’aportació de sorra als punts més fràgils, «que s’hagués hagut de fer aquest estiu i aquí ningú fa res».

Aportació de sorres

Es tracta d’un projecte de Costes de l’Estat, d’aportació de 380.000 metres cúbics de sorres i una inversió de 4 milions d’euros, dels quals 150.000 es destinaran a la part més fràgil del Trabucador (en 2 dels seus 6 quilòmetres de llargada, a tocar de la Banya), 150.000 al front litoral del terme de Deltebre i 60.000 a l’Illa de Buda, entre d’altres. Fonts de l’Estat insisteixen que no era necessària l’avaluació ambiental simplificada que va demanar la Generalitat i que ara està en tramitació, i que això ha impedit actuar abans de la tardor i que farà difícil que l’obra pugui estar completada abans del març, quan s’han d’aturar els treballs ja que comença el període de nidificació de les aus aquàtiques a la zona.

Pressupost de la Generalitat

Per la seva banda, des de la Generalitat, el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, lamenta que no s’hagi executat encara una obra que «ha de donar una mica de tranquil·litat».

Salvadó també ha explicat que els 6 milions d’euros que preveu el pressupost de 2022 de la Generalitat per al delta de l’Ebre, se sumen als 6 que hi havia en els comptes actuals i que encara no s’han executat. Així, en un pròxim acord de Govern es detallaran les actuacions a què es destinarà la inversió pendent.

Temas

Comentarios

Lea También