Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Consell Comarcal ampliarà la Via Verda fins a l’Aldea per potenciar el cicloturisme

Les obres en aquest tram, de 9 quilòmetres, podrien estar llestes l’estiu vinent. La voluntat és arribar fins a Deltebre

MARINA PALLÁS

Whatsapp
Un grup d’amics en bicicleta per la Via Verda al seu pas per Xerta. FOTO: Joan Revillas

Un grup d’amics en bicicleta per la Via Verda al seu pas per Xerta. FOTO: Joan Revillas

La Via Verda és un dels principals actius turístics de les Terres de l’Ebre. Un antic traçat ferroviari, el de la Val de Zafán, convertit en camí dotat de serveis i per on només es pot circular en bicicleta, a peu o a cavall.

Des d’Arnes fins Tortosa, Terra Alta i Baix Ebre agermanades per un camí que naix a l’Aragó i que no deixa de créixer en visitants. Es calcula que més de 40.000 persones transiten anualment per la Via Verda, 130 quilòmetres entre La Puebla de Híjar i Tortosa que ressegueixen aquesta antiga via de tren desmantellada. L’any vinent, el Consell Comarcal del Baix Ebre l’ampliarà en 9 quilòmetres fins arribar a l’Aldea, aprofitant l’antic traçat del Carrilet de Tortosa a la Cava (Deltebre).

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, explica al Diari que ja s’ha encarregat l’avantprojecte, que estarà llest en tres setmanes. «La voluntat és tenir el projecte definitiu abans de final d’any i a partir d’aquí adjudicar les obres, de forma que podríem tenir aquest tram de Via Verda en funcionament de cara a l’estiu que ve», confirma.

La reconversió en Via Verda d’aquest antic traçat és un projecte que impulsa el Consell Comarcal del Baix Ebre i que comptava amb un pressupost d’execució de 529.444,74 euros al juny del 2019. El Consell Comarcal del Baix Ebre i l’organisme públic Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) van signar el contracte d’arrendament dels terrenys el 2017.

Concretament, el projecte preveu convertir en Via Verda el tram comprès entre la rotonda de la C-42, prop de l’antiga bòbila d’Anguera, a Tortosa, i el pont de l’autopista AP-7, ja al terme municipal de l’Aldea. Aquesta nova via no quedarà aïllada ja que enllaçarà a través de la Via Cicloturística (el tram comprès entre l’antiga bòbila d’Anguera i el Pont Roig a Tortosa), amb el tram del Baix Ebre de la Via Verda de la Val de Zafán.

«La nostra voluntat és després poder licitar el tram des de l’Aldea fins Deltebre», explica el president. «Seria una joia poder arribar en bicicleta des de la Puebla de Híjar fins el Delta de l’Ebre».

I és que des del Consell s’impulsen totes aquelles accions destinades a seguir fomentant i potenciant el turisme sostenible en què es vinculen les Terres de l’Ebre. «Nosaltres no volem els models turístics de Salou o Peníscola. L’Ebre és diferent i hem d’oferir qualitat», declara Faura.
Vist el model d’èxit de la Via Verda, municipis del Montsià com Santa Bàrbara també van proposar la passada primavera aprofitar la via fèrria en desús a la comarca i camins rurals i impulsar una Via Verda al Montsià, unint-la a l’existent des del municipi de Roquetes. Si en un futur això fos possible i l’original finament arribe fins Deltebre, les tres comarques vertebrarien una xarxa cicloturística excepcional.

Jornades de Cicloturisme 

Aquest mes de setembre el Consell Comarcal, a través del projecte Baix Ebre Avant, està celebrant les Jornades de Cicloturisme 2019, amb l’objectiu d’ajudar a la reflexió als gestors públics i privats perquè es desenvolupe encara més el cicloturisme al territori. 

«Una de les prioritats del govern comarcal és fomentar l’ocupació i potenciar la creació de llocs de treball que siguen respectuosos amb el medi ambient. I en aquest sentit, el cicloturisme és una activitat que combina les dues vessants», considera el president.

La pròxima sessió de les Jornades de Cicloturisme tindrà lloc el 18 de setembre. «L’objectiu d’aquestes sessions és fomentar la cooperació público-privada, que és imprescindible perquè el sector es desenvolupe i es creen llocs de treball al sector turístic».

Temas

Comentarios

Lea También