Más de Ebre

Ebre Aigua

Les pluges aporten més cabal al tram final de l’Ebre

L’any hidrològic es tanca amb unes aportacions de 10.730 hm³, un 19% per sobre de la mitjana

M. MILLAN

Whatsapp
Les pluges aporten més cabal al tram final de l’Ebre

Les pluges aporten més cabal al tram final de l’Ebre

Les pluges abundants i els temporals han comportat una certa recuperació dels cabals al tram final del riu Ebre. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a l’estació d’aforaments de Tortosa s’han registrat unes aportacions de 10.730 hectòmetres cúbics d’aigua durant l’any hidrològic que ara ha acabat (entre l’1 d’octubre de 2019 i el 30 de setembre del 2020), el que suposa un increment del 76 per cent respecte l’any passat (quan hi va haver sequera) i un 19 per cent superior a la mitjana dels últims vint anys. Es tracta de la setena millor xifra des del 2000, lluny dels mínims d’anys de gran sequera com el 2011-2012, quan es registrar 3.905 hectòmetres cúbics; però també dels màxims històrics registrats per exemple entre el 2012 i el 2013, quan es van assolir els 15.552 hectòmetres cúbics d’aigua.

Segons l’informe de la CHE, l’abundància de precipitacions en forma de pluja i neu al conjunt de la conca, especialment durant els primers quatre mesos de l’any (cal recordar que al gener va tenir lloc el temporal Glòria), han marcat l’any hidrològic.

L’increment de les pluges ha estat del 20 per cent i van fer pujar les reserves dels embassaments fins al 80 per cent. Ara, ja passat l’estiu, es troben al 62 per cent. Molt per sobre se situa però el pantà de Mequinensa, el més gran de la conca, que actualment es troba al 80 per cent de la seva capacitat.

Segons la CHE, aquest bon estat de les reserves va permetre compaginar maniobres de desembassament amb crescudes de manteniment ambiental de les lleres «per a millorar la dinàmica fluvial dels rius», entre altres punts, al tram final de l’Ebre.

Entre les crescudes cal destacar la de finals de desembre, quan el cabal va superar els 1.000 metres cúbics per segon a Tortosa (ahir, per exemple, era de 150).

Així, s’han pogut garantir tots els usos i la campanya de regadiu s’ha dut a terme amb normalitat. En el cas del Delta de l’Ebre, les reserves de reg s’han incrementat, passant del 61 al 82 per cent, segons dades de la CHE.

Assemblea de la PDE

Precisament, garantir unes aportacions i cabals suficients per a mantenir el bon estat ecològic del tram final del riu i el Delta, és el principal objectiu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

El moviment social, que acaba de commemorar els 20 anys, ha convocat aquest dissabte 3 d’octubre la seva assemblea general (20.00 h) a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, amb totes les mesures de seguretat sanitària per la Covid-19. Entre altres problemàtiques, s’abordarà la regressió que pateix el Delta (amb el trencament de la barra del Trabucador)i el transvasament cap a Santander.

Comentarios

Lea También