Más de Opinión

«¡Que no me mires!»Atracament al banc

A l’estil dels vuitanta. Aquella dècada va ser la dels atracaments als bancs, amb ostatges, amb armes de foc, amb botins milionaris… i tot passa i tot torna

Fàtima Llambrich

Whatsapp
«¡Que no me mires!»Atracament al banc

«¡Que no me mires!»Atracament al banc

«¡No me mires!», escridassava –nerviós– l’home a l’empleada del banc. A hores d’ara ja no deuen comptar els bitllets; potser ja se’ls han repartit i tot. Els ha degut fer gràcia veure’s els feixos a resguard.

Haver d’esperar els deu minuts que triga la caixa forta en obrir-se, deu activar l’adrenalina. El no saber si algú se n’ha adonat des de fora i ja ha avisat als Mossos, també és un factor a tenir en compte.

Estes incerteses deuen pesar... Van entrar com si res a la sucursal del banc, tots dos homes. De fet, van haver de trucar al timbre perquè els obrissin. Portaven gorra un disset d’agost assolellat i la boca i el nas tapats enmig d’una pandèmia. Els van obrir, com si fossin uns clients.

Cada atracador té un rol, en funció de l’experiència. El més jove semblava que fes més de comparsa, el més gran –d’uns quaranta anys, segons una primera estimació– portava el control de la situació. I va ser este el que va treure l’arma i va amenaçar a l’empleada de la finestreta i després d’ella van caure les altres dos, una de les quals és la directora de la sucursal.

Cap de les tres va poder tocar els botons d’emergència. Era migdia. Tot estava sent prou silenciós i ben discret.

Anaven preparats i havien planificat com ho farien i van embridar les tres dones i les van fer estirar a terra i els van posar la pistola a la nuca perquè entenguessin que anaven de debò i a totes; per intimidar-les, per evitar que els causessin problemes.

Mentrestant, la caixa forta es prenia el seu temps de seguretat abans de permetre l’accés als diners. «¡Que no me mires!», li repetia un dels atracadors a una de les empleades. Tenia tot un aire d’anys vuitanta.

Atracament a Valls

El governador civil de Tarragona i l’alcalde de Valls van entrar a una sucursal bancària per negociar amb els atracadors que deixessin anar els ostatges –alguns clients, altres empleats del banc–.

El desplegament de la Guàrdia Civil era ben visible i també cridaven l’atenció els de la Creu Roja, vestits amb armilles logotipades, com qui està enmig d’una guerra. Era el juny de 1985. No consta que ni el governador ni l’alcalde tinguessin formació en mediació d’ostatges.

Al governador, un atracador li va disparar dos trets per l’esquena. El va malferir. Va ser el detonant perquè els guàrdies civils entressin a detenir-lo. «¡Matadlo!, ¡matadlo!», escridassaven els veïns al carrer i alguns s’abraonaven al cotxe quan se l’enduien detingut. «¡No me detenga, mátenme!», els havia dit minuts abans als policies.

Ni el van matar ni va aconseguir que s’hi personés el ministre de l’interior, com pretenia.

Barri del Putxet de Barcelona

Els atracadors de la sucursal del carrer Balmes no demanaran ni pel ministre, ni clamaran la mort.

Un controlarà la situació tota l’estona, l’altre continuarà demostrant –fins a marxar– un nerviosisme extrem i cridarà que no el mirin i potser per això no és ell qui porta la pistola. Aconseguiran passar desapercebuts i emportar-se un botí d’uns 72.000 euros.

Les entitats financeres tornen a estar al punt de mira dels delinqüents, hores després d’este atracament, un grup encastarà un camió grua en un municipi de la Selva –a Riells i Viabrea– i s’emportaran el caixer automàtic. No hi sol haver més de 40.000 euros.

La grua l’havien robada unes tres hores abans d’una empresa de vehicles pesants de Castelló d’Empúries, a 90 quilòmetres de distància. I la trobaran hores després mig cremada en un bosc de Tordera.

No és un cas tan insòlit, enguany n’hi ha hagut almenys sis de similars a tot Catalunya. I això, que el confinament ha suposat una treva d’uns dos mesos.

Pocs dies abans de l’estat d’alarma, a l’Ampolla van emportar-se un caixer automàtic amb el mateix modus operandi. El camió grua l’havien robat hores abans a Deltebre.

Tornen els vuitanta.

Temas

Comentarios

Lea También