Els «valors republicans» que impregnen Reus

Crònica | Balanç. El grup municipal d’ERC va exposar els objectius assolits el primer any d’aquest mandati va deixar veure les futures línies d’actuació

Salvat Jordina

Whatsapp
La secció local d’ERC, durant la roda de premsa d’ahir al Museu del Vermut. FOTO: ALBA MARINÉ

La secció local d’ERC, durant la roda de premsa d’ahir al Museu del Vermut. FOTO: ALBA MARINÉ

Passat un any de les eleccions municipals, la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va fer ahir balanç del primer any de mandat. Un mandat on ERC ocupa sis de les quinze cadires que formen la majoria plenària del govern local, juntament amb JuntsxReus (7) i Ara Reus (2). Encara satisfets amb «els resultats històrics» –en boca de la presidenta d’ERC Reus, Eva Ferran– del passat 26 de maig del 2019, on el partit va augmentar 4.027 vots respecte el 2015, els sis regidors de l’Ajuntament van fer gala dels «valors republicans» que l’equip ha volgut i vol estendre al consistori en aquesta legislatura.

«Ens n’encarreguem de la majoria de les regidories centrades en les persones i això dóna visibilitat a la nostra forma de governar: posant les persones al centre abans i durant la pandèmia», iniciava la portaveu d’ERC i vicealcaldessa, Noemí Llauradó, en la roda de premsa feta al Museu del Vermut, tot desplegant les veles del que seria el lema del balanç de l’any. I així ho va seguir el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, que va traslladar aquests valors al seu terreny, referint-se a la gestió de la crisi del Covid-19 en l’àmbit sanitari, «centrat a revertir-la pensant en com la patirien les persones». De fet, Salut ha estat aquest any la regidoria protagonista: el traspàs de l’Hospital Sant Joan de Reus a la Generalitat, el trasllat del CMQ i el futur desdoblament del CAP Sant Pere han ocupat bona part dels afers urgents de l’agenda política. Uns projectes que Subirats replantejà en la branca social: «El CMQ es convertirà en una entitat de primer nivell i el barri del Carme es veurà beneficiat de la construcció del nou CAP. Es fa amb un valor molt republicà com és l’empoderament de les persones».

Per la seva banda, la venda de l’Hospital fou presentada per Llauradó com un objectiu assolit: «N’estem orgullosos perquè hem complert. Ha estat molt difícil, però vam agafar el toro per les banyes (...) No tothom apostava que ens en sortiríem».

I desgranant aquests «valor republicans», recollí el torn de paraula la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, centrant-se a aconseguir una «ciutat més amable i viscuda» i amb una meta ben marcada: el Pla Específic de la Bicicleta. «Tenim clars quins carrils farem, com i quan, i sabem que hi destinarem tot el pressupost necessari», va anunciar Berasategui, buscant la cara més amable del confinament atribuint-li haver facilitat la reducció de velocitat al centre i les zones de vianants.

També reafirmà l’objectiu de convertir la zona del Carrilet en «una nova centralitat». Quelcom que no comptarà amb el Mercat i «on clarament hi ha d’haver una illa d’equipaments públics que cohesioni el barri, amb la ciutat i amb el territori». Amb les intensions exposades i els interrogants oberts, s’espera que la zona es converteixi en «un espai de benvinguda a la ciutat».

Aquests «valors republicans» també van abraçar la participació i el diàleg que, segons Montserrat Flores, «ha anat calant de forma progressiva» en la forma de fer política a Reus, arran de la seva regidoria de Participació i Bon Govern. «Cal tractar la ciutadania com a persones madures i adultes i pensar en el diàleg social», afegí. Quelcom que compren la voluntat d’ERC de fer Consells Escolars, d’Habitatge i un Consell Cultural perquè, en paraules del regidor de Cultura i Educació, Daniel Recasens, «a Reus tothom té un regidor de cultura a dins i volem escolar i que ens diguin com veuen la ciutat».

L’ingredient del diàleg també el va defensar Llauradó, presentant una ERC «que treballa perquè el govern sigui sòlid» i «clau» en l’elaboració d’un Pla de Reactivació Econòmica i Social participada pels agents de la ciutat i l’oposició «que sempre tenen al cap ERC en primera línia perquè saben que poden comptar-hi per arribar a un consens».

Temas

Comentarios

Lea También