Les eines prehistòriques del barranc de La Boella

L’excavació d’enguany al Barranc  augmenta la col·lecció d’eines de pedra de fa un milió d’anys al Camp de Tarragona

Diari de Tarragona

Whatsapp
Excavacions a La Mina, al Barranc de la Boella, aquests dies. FOTO: Ariadna Timoneda/IPHES

Excavacions a La Mina, al Barranc de la Boella, aquests dies. FOTO: Ariadna Timoneda/IPHES

Del 5 al 30 de setembre es desenvolupa al Barranc de la Boella, a la Canonja (Tarragonès) la 12ena campanya d’excavació arqueològica sota la direcció de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

Els treballs d’aquests dies han posat al descobert una col·lecció de 50 eines de pedra de fa sobre un milió d’anys que contribuirà a enriquir la ja existent.

A més de membres de l’IPHES especialistes en diferents disciplines, aquest any hi pren part prop d’una cinquantena d’estudiants i professionals procedents de diferents parts de l’Estat espanyol i d’altres països (França, Itàlia, Argentina). S’ha intervingut en dos localitzacions del Barranc de la Boella conegudes com la Cala 1 i la Mina. 

Eina de sílex. FOTO: Palmira Saladié / IPHES

Aquesta campanya és la dotzena d’una sèrie d’intervencions que han permès augmentar el coneixement sobre les primeres poblacions humanes al continent europeu. Un dels objectius principals del projecte es investigar l’estil de vida i el tipus de subsistència d’aquests grups humans. En concret, el tipus de tecnologia que empraven i la seva relació amb les dispersions humanes en el continent Euroasiàtic. En aquest context, cal destacar que enguany s’ha recuperat una col·lecció 50 d’eines de pedra de fa un milió d’anys, que s’afegeixen a les obtingudes en les campanyes dels anys anteriors, en total, unes 400 peces d’un període en el que són poc abundants.

Al Barranc de la Boella s’han identificat les evidències més antigues a Europa de la cultura Axeliana, que es caracteritza per la presència de grans instruments, com els pics o les destrals de mà. Es tracta d’un tipus de tecnologia que emergí a l’Africa Oriental fa 1,7 milions d’anys, però que a Europa no arriba fins fa un milió d’anys.

De fet, les evidències del Barranc de la Boella en són avui dia les més antigues d’aquest continent. En el seu conjunt, les eines que s’han localitzat en aquest jaciment, contribuirà a ampliar el nostre coneixement sobre l’estudi de l’evolució cultural humana, la difusió de les innovacions adquirides per els grups humans i la seva migració arreu del planeta, en un període encara poc conegut a Euràsia.

A més d’aquestes eines s’han trobat diverses restes d’ossos d’animals i copròlits (excrements fòssils) de hienes. Aquestes troballes indiquen que els hominins varen viure en un entorn molt ric en recursos animals i en el qual alhora existia un alt risc per l’abundància de depredadors existents, principalment les hienes.

Les "muntanyetes" de color marró són alguns dels coprolits de hiena. FOTO: Ariadna Timoneda/IPHES

El tipus d’animals trobats fins ara al Barranc de la Boella són molt diversos i evidencien que mamuts, hipopòtams, rinoceronts, cérvols, ossos, mones de la barbaria, llops o lleons de les estepes van viure a la costa de Tarragona. Aquests elements ens ajuden a reconstruir els ecosistemes costaners del Camp de Tarragona de fa 1 milió d’anys, moments en que les masses d’aigua eren abundants i el clima era càlid.

Portes obertes, aquest dissabte 28

Per fer partícip a la ciutadania del projecte sobre el Barranc de la Boella, dissabte dia 28 de setembre se celebrarà una Jornada de Portes Obertes, des de les 10 h i fins les 13 h, que inclou exhibicions de talla per veure com s’elaboraven les eines lítiques fa un milió d’anys. Es faran dues exhibicions de talla, una al es 10:30 h i l’altra a les 12 h al mateix Barranc.

Temas

Comentarios

Lea También