Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Montblanc enderrocarà la casa pairal per alliberar muralla

L’Ajuntament va haver de descatalogar-la com a Bé Cultural d’Interès Local. Fa temps que el consistori va comprar aquest edifici per 290.000 euros

ACN

Whatsapp
Pla general de l’edifici conegut com a Cal Contijoch a Montblanc, que l’Ajuntament ha descatalogat i enderrocarà per alliberar muralla. FOTO: ACN

Pla general de l’edifici conegut com a Cal Contijoch a Montblanc, que l’Ajuntament ha descatalogat i enderrocarà per alliberar muralla. FOTO: ACN

Montblanc enderrocarà una antiga casa pairal que havia estat considerat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per alliberar tram de muralla. L’immoble, conegut com cal Contijoch, està enganxat a la part exterior de la muralla de Sant Francesc.  

És l’única casa que queda dempeus dins la plaça que porta el mateix nom. Al subsòl s’hi haurien trobat fonaments d’una torre medieval. 
Amb tot, aquest enderroc no ha estat exempt de polèmica. Ja fa un temps l’Ajuntament va comprar aquest edifici annexionat a la muralla per import de 290.000 euros i posteriorment va haver de descatalogar-lo com a BCIL, uns passos criticats per la CUP, contrària a l’enderroc. Avalat per la comissió territorial del Patrimoni Cultural, el projecte ha seguit endavant i els operaris de la brigada municipal ja estan buidant l’immoble.

A l’interior de la casa -de dues plantes, golfes i unes quadres als baixos- ja pràcticament no hi quedava res, més enllà d’alguns mobles en desús, estufes i pertinences d’escàs valor que els operaris s’encarreguen de retirar, en piles de runa. 

S’aprofitaran els cabirons
D’altra banda, es conservaran antics llibres i s’aprofitaran els cabirons, la majoria dels quals, estan en bon estat de conservació. Datat del segle XIX, l’immoble es va modificar per dins a la dècada dels anys setanta, en detriment de la seva arquitectura original. 

Amb tot, la CUP es va posicionar en contra d’aquest enderroc i la formació va presentar un recurs d’alçada al Departament de Cultura, però no va prosperar. El projecte es va aprovar inicialment, en junta de govern, el passat mes de gener. 

Està previst que la comissió territorial del Patrimoni Cultural, convocada per aquest dimecres, notifiqui el seu acord en relació a l’enderroc de cal Contijoch i acte seguit es licitarà i s’adjudicaran les obres d’execució, previstes per primers d’abril. S’estima que l’enderroc durarà uns quinze dies i l’immoble, per Setmana Santa, ja deixarà de formar part del paisatge urbà de Montblanc. 

Recuperar el recinte emmurallat
L’equip de govern de l’Ajuntament, liderat per l’alcalde Josep Andreu (ERC), sempre s’ha fixat la recuperació del recinte emmurallat com una de les seves màximes prioritats. 

Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, (BCIN) el clos emmurallat de Montblanc, que disposava de quatre portals, suma gairebé dos quilòmetres, encerclant tot el nucli de la vila. Actualment es po

Temas

Comentarios