Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’evolució del Delta, sota control amb la Xarxa d’Indicadors Ambientals

L’Agència Catalana de l’Aigua prorroga el conveni amb l’IRTA per dur a terme el seguiment i hi invertirà 390.000 euros fins al 2022

Maribel Millan

Whatsapp
Laboratori del centre aqüícola de l’IRTA al delta de l’Ebre, al terme de Sant Carles de la Ràpita. FOTO: Joan Revillas

Laboratori del centre aqüícola de l’IRTA al delta de l’Ebre, al terme de Sant Carles de la Ràpita. FOTO: Joan Revillas

La Xarxa d’Indicadors Ambientals és un ambiciós projecte de control de l’evolució ecològica del tram final del riu Ebre i el Delta, executat per l’Estat a través del Pla Integral de Protecció del Delta i l’empresa estatal Acuamed, que actualment gestiona l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pel que respecta a la zona del Delta (la part del riu Ebre va a càrrec de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). 

L’Estat va fer la cessió de la infraestructura a la Generalitat el 2015 i ara l’ACA ha aprovat la pròrroga del conveni subscrit per l’agència i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per a garantir el funcionament dels diferents elements que componen aquesta Xarxa d’Indicadors Ambientals (XIADE). 

Fins a finals del 2022, es farà una inversió al voltant dels 390.000 euros. 280.000 euros es destinaran al control de qualitat i avaluació de l’estat de les masses d’aigua i els altres 110.000 euros serviran per a millorar el coneixement per fer possible uns cabals ecològics i el transport de sediments adequats per a combatre la regressió del Delta.

La pròrroga d’aquest acord farà possible continuar amb les tasques de recollida de mostres biològiques, així com l’anàlisi de nutrients, el càlcul d’indicadors biològics i l’anàlisi de transport de sediments en crescudes controlades i cabals ecològics en el tram final del riu Ebre i els seus principals afluents. 

També es durà a terme el manteniment i neteja dels sensors de qualitat instal·lats a les badies dels Alfacs i el Fangar i els sensors de subsidència (SET) o enfonsament del terreny, entre altres accions.

La Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre a càrrec de l’ACA està composta per quatre sensors de qualitat instal·lats a les badies, 18 piezòmetres sensoritzats, 56 estacions SET de control de subsidència i un laboratori equipat per a la valoració de l’estat ecològic del tram final del riu Ebre i els seus principals afluents, així com de les llacunes litorals i l’estuari.

La inversió per part de l’Estat va ser en el seu moment de 12 milions d’euros, en una iniciativa pionera per controlar l’evolució d’aquest espai natural protegit i molt fràgil, arran de la regressió per la falta de sediments, la subsidència i l’avenç del mar arran dels efectes del canvi climàtic. 

Comentarios

Lea También