Más de Ebre

Tortosa reviu Hannukà, una de les tradicions jueves

La festa, que tindrà lloc el dissabte 8, consistirà en una visita guiada pel call jueu i en una actuació teatral i musical al Museu de la ciutat

Maria Noche Bo

Whatsapp
La Jueva acompanyada del guitarrista Carlos Lupprian.  FOTO: Joan Revillas

La Jueva acompanyada del guitarrista Carlos Lupprian. FOTO: Joan Revillas

El call jueu de Tortosa acollirà dissabte l’anomenada Hannukà, o Festa de les Llums, una de les tradicions que duien a terme els jueus de Tortosa durant l’època en què van estar presents a la ciutat.

La protagonista principal d’aquesta recreació és la Jueva de Tortosa, personatge creat per la intèrpret Pili Cugat: «Volem donar a conèixer les festivitats més destacades que formen part de la història dels jueus d’aquí de Tortosa». Va ser a partir del 2015 quan aquesta festa es va començar a recrear. «Simbòlicament s’intenta donar llum al que és un dels calls jueus més importants de tot Catalunya», destaca Cugat.
La festa tindrà lloc aquest dissabte, dia 8, dividida en dues parts. L’activitat arrencarà a les 19.00 h des de la plaça de la Immaculada i es farà una petita visita pel call jueu amb la Jueva com a guia. Posteriorment, a les 20.00 h, la festa es traslladarà al Museu de Tortosa, on es durà a terme una representació musical de la Jueva amb l’acompanyament del guitarrista Carlos Luprián i d’Andreu Ubach, a la percussió. 

Aquesta festa se celebra tradicionalment a finals d’any, durant vuit dies, durant els quals els qui professen aquesta religió es fan regals i procedeixen a l’encesa de llums d’un canelobre de nou braços. És el que s’anomena hanukkiyyà, canelobres amb nou braços que aquests dies s’encenen progressivament complint amb el ritual.

«Tenim un tresor al Museu de Tortosa, una part del hanukkiyyà, un gran record de la vida quotidiana dels jueus i de les seves tradicions, i pensem que s’ha d’aprofitar, per això fem l’espectacle musical allí», explica Cugat. 

Els jueus van ser expulsats de la Península el 1492 i des de llavors va estar prohibida la celebració d’aquest ritual. La festa és una manera de donar vida a la comunitat jueva de la història de Tortosa al voltant el call jueu. «És per a ells la festa de les llums, dels miracles, de l’alegria, i crec que no ve mai malament recuperar aquesta alegria», destaca Cugat. 

Recuperació de cançons
Cugat remarca també que des de 2016 estan treballant per la recuperació de cançons dels jueus catalans. «Quan la Jueva de Tortosa va començar a fer visites al call es va trobar amb la dificultat de torbar cançons jueves en català, per poder expressar la quotidianitat dels jueus que van viure a Tortosa». En aquesta línia, Cugat destaca que les lletres encara es conserven, però és el mateix Luprián qui s’encarrega de recuperar la música, inspirant-se en les músiques medievals i de l’època dels jueus. 

Hannukà és a Tortosa una festa de recreació històrica que forma part de les eines de foment de l’activitat a la ciutat. El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, incideix en l’aposta que des de fa anys la ciutat fa per atreure visitants més enllà de les èpoques centrals del turisme. «Estem treballant per una desestacionalització que ens ajudi a fer que hi hagi més llocs de treball, a través de les empreses d’aquest sector, i en aquest sentit, una de les eines de foment de l’activitat passa per festes de recreacions històriques com aquesta del Hanukkà», assenyala Monclús.

A més de la representació al call jueu, també s’ha previst tota la setmana dedicada a la gastronomia jueva. Els restaurants Paiolet i Parador oferiran des de dijous fins dissabte plats típics de la comunitat jueva perquè tots aquells que ho desitgin puguin degustar-los i conèixer millor aquesta cultura tan important a Tortosa.

Comentarios

Lea También