La profunditat del clam

'Al cap d’un any, en la vigília de l’inici de Festes, el clam de «Ballesteros dimissió!» s’afegia als d’«independència» i «votarem» a la plaça de toros en el míting pel sí en l’1 d’octubre'

Jordi Bertran

Whatsapp
L’alcalde escolta el nou missatge afegit al repertori d’aquests dies teclers.  Foto: pere ferré

L’alcalde escolta el nou missatge afegit al repertori d’aquests dies teclers. Foto: pere ferré

Fa un any en la vigília de l’inici de Santa Tecla la ‘cercabirra’ recorria, fora de programa, la Part Alta. Els veïns es queixaven del sorollam acumulat a la primavera i l’estiu que arribà al zenit aquelles jornades. El cartell de barraques protestava pels Jocs del Mediterrani. Les xiulades a la corporació a la plaça de les Cols i el desgavell organitzatiu en la Processó i en l’Entrada del braç per la pluja eren maldecaps del govern municipal.

Al cap d’un any, en la vigília de l’inici de Festes, el clam de «Ballesteros dimissió!» s’afegia als d’«independència» i «votarem» a la plaça de toros en el míting pel sí en l’1 d’octubre. El dia després era la Crida. L’excel·lent portada del Diari del dissabte passat, realitzada per Pere Ferré, és un exemple de semiòtica pràctica. Al llindar del balcó de l’ajuntament, a l’esquerra hi ha la Perpetuadora, Anna Gispert; a la dreta, Ballesteros. Cadascú mira a un lloc. 
L’Anna, amb samarreta lila femenina i amb un sí, cap a la plaça de la Font. L’alcalde, amb una vigilant de seguretat al costat, cap a terra. Les mateixes exclamacions de la tarda anterior havien fet emmudir la Crida, i havia de sortir a la balconada acabat el toc de ministrers. Nou clam. 

Unes 12.000 persones van omplir la plaça dela Font el 20-S

Dos dies després era la diada castellera del Primer Diumenge. Com succeeix a les places, el màxim representant municipal havia de ser al mateix balcó. Em va sobtar l’absència, mentre la Colla Vella dels Xiquets de Valls preparava el primer castell. Acabat el folre, quan els terços se situaven, l’alcalde hi sortí. Gralles.

En descarregar la Vella la majestàtica construcció, els clams de dimissió ressonaren a plaça. Com alguns periodistes avesats al protocol casteller certificaren, amb el retard l’alcalde havia intentat evitar l’inevitable. Avançada l’actuació, en una pausa dilatada, es reproduïren.

Dimarts 19, Ballesteros organitzà una roda de premsa amb alcaldes i regidors socialistes. La foto també paga la pena. Eren sols a la grada, des del lloc que els romans condemnaven els màrtirs cristians o es recreaven amb jocs de violència. No eren a l’arena, l’espai de les víctimes. 

Altres gestos
La mateixa nit, a la Conteclada a l’antiga Audiència, de nou dues dones, Rat Cebrián i Carme González, mostraven una urna amb un gest ple de simbolisme. Dimecres 20, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya havia suspès els assajos de les entitats, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la gravetat dels fets. 

Els Txarango, que actuaven a Vidal i Barraquer, se sumaven a la massiva manifestació de protesta pels gravíssims fets contra les institucions catalanes protagonitzats per la Guàrdia Civil, amb l’empara de Mariano Rajoy, 12 hores després de perdre una votació al Congrés sobre la manera d’abordar el clam de milions de persones.

El mateix 20 llegeixo, orgullós, l’alcalde socialista de Granollers Josep Mayoral: «El camí que ha emprès el govern del PP no porta enlloc. És un atac directe a les institucions catalanes, sense precedents. Un atac que rebutgem rotundament. Com ho fa una gran part de la ciutadania que vol i ha de ser escoltada. Vivim un problema polític de primera magnitud. I és evident que els problemes polítics no es poden resoldre amb jutges, fiscals i Guàrdia Civil».

El 21, l’alcalde Ballesteros, al Pregó, no ha fet cap gest de complicitat i ha escoltat nous clams a la balconada i a la Baixada. A Tarragona els socialistes governen amb el PP, lideren mocions per treure pit, fan fora del programa els actes incòmodes de les entitats, es mofen del procés amb foto inclosa, identifiquen qui reparteix vanos. La plaça de la Font plena amb 12.000 persones, vingudes des de la Imperial Tarraco per protestar davant l’Ajuntament, diu molt. Keep calm. 

Temas

Comentarios

Lea También